Primaria Brasov - Piata Tricolorului
IMAGINE PANORAMICA BRASOV

PRIMA PAGINA

PRIMARUL BRASOVULUI, REALIZARI!

TUPEU-George-Scripcaru-Primar-Brasov

A opta amanare a sentintei in dosarul "Skoda" in care primarul George Scripcaru este acuzat de abuz in serviciu. De cand a fost stabilit primul termen pentru pronuntare, au trecut trei luni!

Dupa ce DNA Brasov a dispus trimiterea în judecata, sub control judiciar, a primarului Brasovului -George Scripcaru,
Magistratii Tribunalului Brasov au amanat pentru a opta oara pronuntarea in dosarul "Skoda", in care George Scripcaru este acuzat de abuz in serviciu. Initial, pronuntarea sentintei era programata pentru 27 februarie 2019. A fost amanata pentru 13 martie, ulterior a mai fost amanata pentru 27 martie, 10 aprilie, 24 aprilie, 6 mai, 13 mai si 27 mai. A venit si a opta amanare, pentru 10 iunie. Au trecut trei luni de cand a fost stabilit primul termen pentru pronuntare.

Si pe fond, cauza tinde sa devina un record al amanarilor. Din 2017 si pana in 2019 au fost 19 amanari in acest dosar

Conform comunicatului de presa al DNA:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov au dispus urmarirea penala fata de inculpatul George Scripcaru pentru abuz in serviciu si obtinerea de foloase necuvenite in cazul RAT Brasov.

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov, au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile,

fata de inculpatul:
SCRIPCARU GEORGE, la data faptei si in prezent primar al municipiului Brasov, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

- abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,
- participatie improprie la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul folos necuvenit.

in ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
in perioada 2007 – 2015, inculpatul Scripcaru George, in calitatea mentionata mai sus, si-a exercitat influenta reala asupra directorului general al unei societati din subordinea Primariei municipiului Brasov si l-a determinat sa-si incalce atributiile de serviciu si sa achizitioneze succesiv, pe parcursul celor noua ani, patru autoturisme marca Skoda Superb ce au fost puse ulterior, in mod formal, la dispozitia primariei Brasov, semnandu-se in acest sens mai multe contracte si acte aditionale.

Scopurile urmarite de edil au fost obtinerea unor foloase necuvenite pentru sine, constand in folosinta exclusiva a masinilor respective, dar si neplata costurilor pentru intretinerea/utilizarea acestora (vinieta, asigurarea CASCO, RCA, ITP, revizii si reparatii).

Ulterior, pentru a ascunde faptul ca autoturismele date in mod succesiv in folosinta Primariei Brasov sunt utilizate in interesul sau personal, inculpatul Scripcaru George a solicitat aceluiasi director ca, in cazul in care pe adresa societatii vor veni solicitari din partea Politiei Rutiere, sa fie comunicat numele vreunui angajat, care astfel sa fie sanctionat contraventional in locul edilului.

Urmare a acestui demers, la data de 12 martie 2009, a fost incheiat un proces verbal prin care o alta persoana a fost sanctionata contraventional cu amenda in valoare de 120 lei si 2 puncte penalizare, mentionandu-se ca a depasit viteza maxim admisa in localitate, in timp ce conducea unul din autoturismele respective.

in realitate, autoturismul fusese condus de inculpat, rezultatul fiind obtinerea pentru acesta din urma de foloase necuvenite,constand in aceea ca nu figureaza in evidentele Politiei cu sanctiuni contraventionale si nu a platit amenda respectiva.

Consecinta acestei conduite infractionale a fost prejudicierea societatii respective cu suma totala de 630.567,28 lei reprezentand valoarea masinilor achizitionate si cheltuielile suportate cu intretinerea/utilizarea acestora.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul Scripcaru George, trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte la sediul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Brasov sau la sediile instantelor de judecata, ori de cate ori este chemat,
b) sa informeze de indata organele judiciare cu privire la schimbarea locuintei,
c) sa se prezinte la I.P.J. Brasov – Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat,
d) sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar,
e) sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei decat cu incuviintarea prealabila a organelor judiciare.

Inculpatului i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care le revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

BIROUL DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE, DNA

Primaria Brasov

BRASOV LIVE - PIATA SFATULUI